Columns

Thuisfalende experts

21 juni 2015 : Columns

Al jaren spaar ik ze. Mensen die in hun vak de kampioensstatus hebben maar er op hetzelfde terrein in hun persoonlijke leven niks van bakken. De verlichtingsfilosoof Rousseau is het eerste exemplaar in mijn collectie. Hij schreef een voor die tijd zeer gedurfd standaardwerk over de kinderopvoeding maar zijn eigen (vijf!) kinderen bracht hij meteen na de geboorte naar een vondelingengesticht omdat hij zich er geen raad mee wist.
Ooit was ik leraar Nederlands op een middelbare school. Het eerste uur begon om tien over acht. Twee keer per week 1b, een drukke brugklas met veel wizzkids. Eerste en laatste antwoord van die bijdehandjes: ja maar… Altijd pret met dat uitgeslapen volkje. Op één na: een joch dat steevast om kwart over acht in zijn bankje in slaap sukkelde. Eerst dacht ik dat hij de boel voor de gek hield, maar het kereltje was niet bij de les te krijgen. De oorzaak kwam boven tafel tijdens een gesprek met zijn ouders: papa roerde elke ochtend stiekem een valiumpje 10 door zijn milkshake. Alleen zo kon hij hem in het gareel houden. Dat zoonlief er als een zombie bijliep, beschouwde hij als collateral damage in de oorlog die opvoeding heet. Het beroep van de vader? Kinder­rechter.
In een andere klas bleek een automutilantje te zitten. Tijdens het lesuur handvaardigheid was het geheid raak. Pikte de jongen een stanleymes en ging hij gezellig bij Nederlands verder met snijden – maar dan in zijn onderarmpjes.

LEES VERDER »

Column tijdens opening GBK tentoonstelling in het Openluchtmuseum

26 oktober 2009 : Columns

Jullie, en dan heb ik het even over de aanwezige kunstenaars, jullie zijn de eerste schakel in een culturele productielijn. En jullie maken niet zo maar iets, jullie maken iets dat stuitert en op zijn kop zet, iets dat prikt en tergt, iets dat de adembeneemt en dondert en bliksemt… kunst dus, en dat ontstaat allemaal uit niets. Nouja, je hebt voor die steeds terugkerende bovenmenselijke godenschepping wat materie nodig. En achter jullie aan komt een uitdijende menigte die zijn brood verdient met jullie werk, of ertegen schopt of er gewoon van geniet. Allemaal min of meer zoals het hoort, maar dan gaat het ergens mis: als het op overleven ofwel betalen aankomt, zijn jullie opeens de laatste schakel in de voedselketen. LEES VERDER »

Arnhem Disneyland

20 februari 2008 : Columns

De laatste stadgenoten waren zo onderhand van vakantie teruggekeerd en leken weer helemaal ‘gewend’. Dat gaat verrassend snel, dat wennen aan je normale leven. Eerst kijk je nog een paar uur met buitenlandse ogen naar je vertrouwde omgeving, alsof je er net komt wonen. Maar na het doornemen van de post is het wel gedaan met die nieuwigheid, dan dommelen we weer in een soort halfslaap, qua kijken dan… LEES VERDER »

« Page 1 »